МХЕ Врело

ИСТОРИЈАТ

 

Мала Хидроелектрана ,,Врело’’ - Перућац, изграђена је и пуштена у погон 27.новембра 1927.године. Њен идејни творац је био професор Миладин Пећинар. Мини хидроелектрана Врело саграђена је на перућачком врелу у Перућцу. Ова речица интересантна је због своје укупне дужине од 365м.

 

Мини хидроелектрана радила je све до 1959. када је због учесталих кварова и дотрајалости опреме обустављен њен даљи рад. У периоду 1985-1986 године извршена је репарација и модернизација комплетне елекртомашинске опреме и саме зграде где је смештен један агрегат снаге 90 кW са Францис турбином производње GANC DANUBIUS BUDAPEST и асинхроним генератором производње СЕВЕР-СУБОТИЦА.


Поновно везивање на дистрибутивну мрежу обављено је 27 новембра 1986.године, на њену 60 – то годишњицу првог пуштања у рад. Потпуна реализација целог пројекта предвиђена је у две фазе. Прва је завршена 1986 године а за реализацију друге фазе планирано је постављање још једног агрегата снаге 100кW, а потебна је и реконструкција водозахвата и доводног канала.