О хидроелектранама
Бајина Башта  

hidroelektrana bajina basta mapa

 

Од Шћепан поља, где настаје од река Пиве и Таре па до Раче босанске, на свом веома кривудавом току у дужини од 346км, Дрина је градитељима поставила тежак задатак – укротити њене воде и преградити је како би се максимално искористили њени потенцијали.

 

Река Дрина, према количинама воде, падовима и облику слива, може се поделити на три дела:

Горњи ток, од Шћепан поља до ушћа Лима, веома погодан за енергетско коришћење.

Средњи ток, од ушћа Лима до Зворника, такође погодан за енергетско коришћење.

Доњи ток, простире се од Зворника до ушћа у Саву и у погледу енергетског коришћења водене снаге нема онакав значај као средњи и горњи ток.

 

Када је силна и неукротива Дрина преграђена браном дугом 460 метара и високом 90 метара, створено је прелепо Перућачко језеро језеро које досеже све до Вишеграда, и Андрићеве НА ДРИНИ ЋУПРИЈЕ. Перућац је акумулационо језеро које се водом напаја из реке Дрине, површине је око 12,4 км², запремине 340.000 000 м³ воде, а дубоко је до 60 метара. Дужина језера износи око 54 км, најмања ширина је око 150 метара, а највећа ширина око 1000 метара. Средина језера представља границу између Републике Српске, БиХ и Републике Србије.

У склопу хидроелектрана Бајина башта налазе се хидроелектрана Бајина Башта, ревирзибилна хидроелектрана Бајина Башта и мини хидроелектрана Врело.