Завршена ревитализација ХЕ „Бајина Башта“
09.10.2013

Четврти ревитализовани агрегат хидроелектране „Бајина Башта“ свечано je пуштен у рад 08. октобра и тиме је завршена комплетна ревитализација ове ХЕ. Пуштању у рад четвртог агрегата ХЕ “Бајина Башта“ присуствовали су Ивица Дачић, председник Владе Србије, Дејан Поповић, државни секретар у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, проф. др Петар Шкундрић, саветник премијера за енергетику, др Аца Марковић, председник Управног одбора “Електропривреде Србије“, Александар Обрадовић, в.д. генералног директора Електропривреде Србије“, Хајнц Вилхелм, амбасадор Савезне Републике Немачке, представници аустријске амбасаде, Јирген Велшхоф, директор немачке развојне банке KfW за Србију, као и представници компанија извођача радова.


Укупна вредност пројекта ревитализације ХЕ „Бајина Башта“, једне од најзначајнијих инвестиција за енергетски систем Србије, је 77 милиона евра, од чега је 30 милиона евра обезбеђено кроз кредит KfW банке, а 47 милиона евра обезбедио је ЕПС. Уместо раније инсталисаних 368 мегавата ХЕ „Бајина Башта“ сада има снагу од 420 мегавата, а радни век продужен је за 30 до 40 година. Годишња производња биће повећана за 40 милиона киловат-сати, односно за онолико колико би остварила једна нова ХЕ од 52 мегавата.


Честитајући на успешно обављеним пословима, Ивица Дачић, председник Владе Србије, нагласио је да енергетика пружа шансу за привредни раст и опоравак српске економије.
- Влада Србије инсистира на рестриктивним мерама штедње, али је важно да се покрену инвестиције. Завршетак рехабилитације ХЕ „Бајина Башта“ један је од примера таквих улагања – рекао је Дачић. – У најтежим временима светске економске кризе енергетика је бележила раст и то никако не смемо занемарити. Наш циљ је да енергетски сектор, као и „Електропривреда Србије“ буду спремни за отварање тржишта на међународном нивоу. То је једини пут, не само ка Европској унији, већ и ка модерним технолошким знањима, енергетској ефикасности и „зеленој“ економији.


Премијер Дачић је подсетио на до сада урађене и ревитализације које су у току, а за крај ове године најавио је развој пројеката градње реверзибилне ХЕ „Бистрица“ и термоелектране-топлане „Нови Сад“.
- У наредним годинама, када „Електропривреди Србије“ следи борба са конкуренцијом на отвореном тржишту, сваки киловат-сати енергије биће важан. Зато је и ова модернизација битна, јер ће сваки додатни мегават и сваки произведени киловат-сат више бити предност у односу на конкуренцију – рекао је Александар Обрадовић, в.д. директора „Електропривреде Србије“. - ЕПС данас није више монополиста на високом напону, задржали смо 97 одсто тржишта, а за непуна три месеца следи нам конкуренција на средњем напону. ЕПС мора да се прилагоди тржишним условима пословања, јер другачије неће преживети. Често ЕПС виде као мотор привредног развоја и нико то не спори, а реорганизовани ЕПС то може да буде.


Мијодраг Читаковић, директор ПД „Дринско-Лимске ХЕ“, упознао је госте са актуелним и будућим пословима у овом ПД. Према његовим речима, после свих ревитализација снага агрегата у овом ПД биће већа за 100 мегавата, а производња за више од 150 милиона киловат-сати.

« Back