Улагања за већу снагу и дужи радни век
12.10.2015

У једној од најстаријих хидроелектрана у систему „Електропривреде Србије“ - хидроелектрани „Зворник“, која ради тачно 60 година, данас је почела ревитализација. Почетку радова присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике, Мирјана Филиповић, државни секретар Министарства рударства и енергетике, Александар Обрадовић, директор „Електропривреде Србије“, Арне Гос, директор канцеларије немачке развојне КfW банке у Србији, Леополд Хенингер, председник борда директора извођача радова компаније „Voith Hydro“, чланови Надзорног одбора ЈП ЕПС, Драган Јовановић, извршни директор за производњу енергије, као и многобројни пословни партнери и представници државних институција, локалне самоуправе

Радови на сваком од четири агрегата трајаће по 12 месеци и биће завршени у року од четири године. Вредност ревитализације је 70 милиона евра, а финансира се зајмом који је потписан са немачком развојном КfW банком. Након ревитализације укупна снага агрегата биће 125,6 мегавата што је за 30 одсто више у односу на тренутну снагу од 96 мегавата.

- Енергетска стабилност је приоритет Владе Србије, Министарства енергетике и ЕПС-а и у свим плановима налазе се градња нових производних капацитета и ревитализација постојећих – рекао је министар Антић. - Ревитализација ће допринети већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужиће животни век ове хидроелектране за нових 40 година. Очекивано повећање производње електричне енергије ХЕ „Зворник“ на годишњем нивоу износиће и до 15 одсто, зависно од хидролошких услова, или за око 70 милиона kWh, а додатна енергија вредеће просечно три до пет милиона евра.

Први човек ЕПС-а истакао је да је ово година када „Електропривреда Србије“ постаје сасвим другачије организована компанија са циљем да буде ефикасна, успешна и профитабилна, али да ЕПС није стао са обновом производних капацитета.

- Ова ревитализација практично значи повећање снаге за још један постојећи агрегат. Важно је истаћи и учешће домаћих фирми на овом обимном послу, а вредност радова које ће обавити српске компаније је око 17 милиона евра – рекао је Обрадовић.

Арне Гос, директор канцеларије немачке развојне КfW банке у Србији, истакао је веома добру сарадњу са Владом Србије током протеклих 15 година када је ова банка у пројекте у Србији уложила 1,6 милијарди евра, а половина од тога у пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора. Гос је рекао је да је сарадња са ЕПС-ом веома добра, а један од великих пројеката била је ревитализација ХЕ „Бајина Башта“.

Леополд Хенингер, председник борда директора извођача радова компаније „Voith Hydro“, подсетио је на дугогодишњу сарадњу са ХЕ „Зворник“ и нагласио је веома добро пословање са домаћим фирмама. Томица Јовановић, директор ХЕ „Зворник“, указао је и да предстоје и нова, додатна улагања ЕПС-а у овој ХЕ у вредности од седам милиона евра.

« Back