Ревитализација при крају ХЕ Бајина Башта
04.07.2013

Четврта фаза ревитализације у хидроелектрани „Бајина Башта“ је при крају. Сви главни радови су изведени, монтирана је опрема, а у току су припреме како би се агрегат први пут завртео 20. јула. До 10. августа трајаће испитивања и провере на новој и ревитализованој опреми, након чега ће агрегат ући у једномесечни пробни рад. Од 10. до 15. септембра агрегат би требало да буде пуштен у редован рад.


- Тада ћемо имати комплетно ревитализовану ХЕ „Бајина Башта“ и добићемо нова 52 мегавата у систему „Електропривреде Србије“. Ова ревитализација гарантује да ће хидроелектрана и наредних 40 година радити без већих проблема и непланираних улагања у одржавање - истиче Мијодраг Читаковић, директор ПД „Дринско-Лимске ХЕ“.

- Недавно су нас посетили високи руководиоци немачке KfW банке заједно са секретаром Министарства енергетике Немачке. Када су видели шта смо и како смо урадили, били су веома изненађени. Истакли су да је ово био јединствен пројекат у последњих 10 година, јер није било продужења рокова, нити примедби на квалитет изведених послова. Ревитализација је финансирана кредитом KfW банке, а показало се да је и избор фирми са којима смо радили био веома добар. Те фирме су израдиле квалитетну опрему и испоштовале рокове зацртане у уговорним документима.

« Back