Потписан уговор за рехабилитацију хидроелектране „Зворник“
01.08.2013

Александар Обрадовић, в.д. генералног директора „Електропривреде Србије“, Мијодраг Читаковић, директор Привредног друштва „Дринско – Лимске хидроелектране“ и Леополд Хенингер, председник борда директора компаније „Voith hydro“, потписали су 30. Jula 2013. уговор, вредан 63,7 милиона евра, за рехабилитацију хидроелектране „Зворник“.
- „Зворник“ је једна од најстаријих хидроелектрана, ради од 1955. године и већ дуго чека на модернизацију, а подмлађивање ове ХЕ веома је значајно за електроенергетски систем – рекао је Обрадовић. - После ревитализације снага „Зворника“ биће већа за чак 30 одсто у односу на постојећих 96 мегавата. Снага сваког од четири агрегата биће увећана за 8,4, мегавата, са 24 на 32,4 мегавата. После завршетка модернизације „Зворник“ ће добити нових 33,6 мегавата, што је више него да је уграђен додатни, пети агрегат.
Обрадовић је истакао да ће производња електричне енергије ове ХЕ бити већа за чак 70 милиона киловат-сати годишње и достићи ће 550 милиона киловат-сати. Најзначајније је што ће радни век „Зворника“ бити продужен за додатних 30 година, а уградњом потпуно нове електро и машинске опреме повећаће степен корисности и ефикасности.
Процедура избора извођача радова спроведена је под „будним оком“ немачке развојне KfW банке, која са кредитом од 70 милиона евра финансира овај пројекат, а „Voith hydro“, компанија позната по пројектовању и извођењу радова у хидроелектранама, изабрана је као најбољи и најповољнији понуђач.
- Веома сам поносан и срећан што је наша компанија добила овај посао, а посебно због тога што у ХЕ „Зворник“ већ скоро 60 година раде два „Voith“ агрегата – рекао је Леополд Хенингер, председник борда директора компаније „Voith hydro“. – Значајно је што ће у реализацији послова ревитализације ове ХЕ учестовати и наши партнери из Србије и што ће овим уговором „Voith hydro“ наставити успешну сарадњу са ЕПС-ом.
Мијодраг Читаковић, директор ПД „Дринско-Лимске ХЕ“, подсетио је да је ово четврта ревитализација у овом Привредном друштву у последњих 10 година, те да ће осим повећања снаге и производње, модернизација ХЕ „Зворник“ утицати и на смањење трошкова одржавање ове ХЕ.

« Back