Од покретања агрегата 94 милијарде киловат-сати
27.11.2015

Дан Хидроелектрана „Бајина Башта“ обележен је 27. новембра, на 49. годишњицу покретања прва три агрегата у том хидроенергетском систему на Дрини.

За 49 година рада ХЕ „Бајина Башта“ и 33 године рада реверзибилне ХЕ „Бајина Башта“, произведено је више од 94 милијарде киловат-сати електричне енергије. Да би се то остварило, агрегати су на мрежи провели око 1.220.000 сати рада и били покренути 94.000 пута.

Значајни послови урађени током тог периода, од ремонта до ревитализације постројења, допринели су да ХЕ „Бајина Башта“ буду и остану стабилан ослонац електроенергетског система Србије.

На прослави Дана ХЕ и РХЕ „Бајина Башта“ уручено је 18 јубиларних награда запосленима за 10, 20, 30 и 40 година непрекидног рада. Одата је и пошта погинулим градитељима и положено цвеће на спомен обележја у ХЕ „Бајина Башта“.

Свечаности су поред пословодства и радника Огранка „Дринско-Лимске ХЕ“, присуствовали и представници „Електропривреде Србије“ и пословни партнери.

- Рад ХЕ „Бајина Башта“ обележен је високом погонском спремношћу агрегата и флексибилношћу у раду. За остварене резултате заслужни су садашњи, али и сви бивши радници хидроелектрана - рекао је Радисав Матић, директор за производњу енергије у огранку „Дринско-Лимске хидроелектране“.

« Back